Werkzaamheden

Werkzaamheden

Het doel van de behandeling bij de mondhygiënist is om samen met u uw mond gezond en schoon te houden. De taken die ze uitvoert, zijn in eerste instantie gericht op de preventie: het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis). Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (gericht op genezing) zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.

Wat de mondhygiënist doet, hangt af van uw mondsituatie. Ook kunnen eventuele andere factoren zoals gezondheid, bijwerkingen van medicatie, roken, stress, erfelijkheid en hormonale veranderingen van invloed zijn op uw mondgezondheid. Om dit te inventariseren wordt de ingevulde gezondheidsvragenlijst in uw eerst afspraak met u doorgenomen. Door middel van deze vragenlijst kan het medisch risico bepaalt worden tijdens het mondhygiënisch handelen. Het is daarom belangrijk dat u de vragenlijst volledig invult maar ook bij ieder bezoek aan de mondhygiënist eventuele veranderingen doorgeeft.

Ook eventuele behandelgegevens en röntgenfoto’s van uw tandarts, specialist of collega-mondhygiënist zijn relevant. Samen met de bevindingen van het mondonderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een schatting van de kosten gemaakt.

Ze geeft voorlichting en instructie over de juiste mondverzorging en deze wordt afgestemd op uw specifieke mondsituatie.

Afhankelijk van uw wensen en de aard en de ernst van het mondprobleem, kan er begonnen worden met de behandeling en/of gebitsreiniging en kunnen er vervolgafspraken worden gemaakt indien uitgebreidere behandeling nodig is. Ontstoken tandvlees kan, zonder dat u het zelf merkt, leiden tot het verlies van tanden en kiezen.